Toneelgroep Efeze presenteert: Achter de tralies

Efeze, de toneelgroep van Prometheus, heeft zich maandenlang voorbereid op het nieuwste toneelstuk: Achter de tralies! Op 17 en 18 juni is het zover, en kan je er zelf achter komen hoe dit gevangenisdrama zal verlopen. Meer informatie is te vinden in het Facebookevenement. Kan je nu al niet wachten tot na het weekend? Dan vind je hieronder alvast een voorproefje: een deel van het script voor de eerste scène.

Bewaker: Welkom in jullie nieuwe thuis. Laten we eerst maar even beginnen met een aantal kleine regeltjes. Ten eerste, je volgt al mijn bevelen op. Ten tweede, jullie houden je aan het rooster. Deze vinden jullie straks in je cel. Ten derde, laat je medegevangenen met rust. Laatst is er nog een gast omgekomen door een wraakactie. Had blijkbaar zijn “vrienden” verraden. Is dit duidelijk?

Het blijft stil.

Bewaker (schreeuwend): Ik zei, is dit duidelijk?!

Alle gevangenen: Ja meneer!

Bewaker: Mooi zo. Deze regels zijn er voor onze gezamenlijke veiligheid. Mocht je er één van breken, dan zullen er strafmaatregelen genomen worden. Daarnaast wordt er van jullie verwacht dat jullie je normaal gedragen. Dus, niet vechten, niet stelen en boven alles, geen ontsnappingspogingen. Het laatste wat we willen is dat één van jullie straks met een dolk in de rug gevonden wordt. Tenslotte geeft dat zo’n rotzooi. Het is vorige week nog gebeurd, weet je nog Peter?

Peter: Ach die arme gozer. Zat helemaal onder het bloed. Het kostte uren voordat zijn cel weer enigszins toonbaar was.

Bewaker: Maar ja hè. Zulke dingen gebeuren nou eenmaal.

Ferdinand: Er is dus niet veel veranderd hier.

Bewaker: wat zei ik over stil blijven, gevangene…… wijst en knipt vingers naar Peter

Peter: uh…565245.

Bewaker: Juist ja, gevangene (noemt willekeurig nummer dat lijkt op degene die Peter zei). Maar ja, je hebt gelijk. De begrotingen hebben ook niet echt geholpen natuurlijk. Ik heb hier 20 jaar mogen werken en nog nooit heb ik zo weinig personeel gehad. We mogen ons voor de verandering ook nog eens de eerste gemengde gevangenis van het land noemen.

Peter: Hier zijn we natuurlijk erg trots op.

Bewaker: Al is het alleen maar om de minister tevreden te houden. Ik heb nog tegen dit beleid gepleit, maar het mocht niet baten. Stilte Jij komt me trouwens bekend voor. Vorige keer 6 maanden gezeten voor drugsbezit, nietwaar?

Ferdinand wil antwoorden maar wordt onderbroken door Peter.

Peter: Inderdaad meneer.

Bewaker: Keert terug naar Peter Laat de gevangenen maar voor zichzelf antwoorden Peter. Daar zijn ze wel groot en sterk genoeg voor. Keert terug naar Ferdinand En daarvóór een jaar voor fraude?

Ferdinand: Inderdaad.

Bewaker: En als ik je dossier goed heb gelezen zit je nu voor een dubbele kidnapping en gijzeling. Beetje een escalatie dit.

Ferdinand: Ja, “die dingen gebeuren nou eenmaal”.

Achter de tralies is te zien op 17 en 18 juni in het Imperiumtheater in Leiden (Oude Vest 33E). De zaal is open vanaf 19:30, en de voorstelling begint om 20:00. Kaartjes zijn te verkrijgen door te mailen naar efeze@asvprometheus.nl, of aan de deur te kopen. Leden van Prometheus betalen €5,- om een kaartje te reserveren, en externen €7,-. Kaartjes aan de deur kosten voor iedereen €7,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.