Balkonbistro

Samenwonen met negentien andere mensen die allemaal tot voor kort verzorgd werden door pappie en mammie, dat zorgt onvermijdelijk voor problemen. Van discussies over het weggooien van verbrande pannen tot het hebben van een voorraad toiletpapier in je kamer zodat jij niet degene bent die nieuwe moet halen als het op is… Leven in een studentenhuis is vaak een bijzonder avontuur.

Als mijn huisgenoten een representatieve weergave van de samenleving zijn, dan leert bijna geen enkel kind thuis meer koken. Nu ben ik zelf ook geen uitzondering op die regel hoor. Voor het vak Verzorging moest ik een keer een verslag schrijven over een maaltijd die ik thuis gekookt had, maar daarin liet ik weg dat ik mijn zusje het meeste werk had laten doen. Wel bakte ik zo nu en dan koekjes en cakes, maar dat is niet het meest gezonde, voedzame avondeten op den duur. Mijn eerste jaar op kamers leefde ik dan ook voornamelijk op diepvriespizza’s en wraps, omdat je daar ongeveer alle groente plus wat kaas op kon gooien en dan smaakte het nog steeds wel acceptabel. Daarna ontdekte ik de Knorr-pakjes en inmiddels gebruik ik zelfs echte recepten. Daarmee kan ik me nu als een echte snob verbazen over de capriolen die mijn huisgenoten soms uitvoeren.

En het wordt nogal eens heel bont gemaakt! Het ergste wat ik meegemaakt heb, is absoluut het gekookte-ei-debacle. Huisgenoot R. had bedacht om eieren te gaan koken. Hij had een mooi pannetje vol water gedaan, eitjes erin, op het vuur. So far, so good. Vervolgens was hij compleet vergeten dat hij dit gedaan had en was iets anders gaan doen met zijn leven. Anderhalf uur later kwam huisgenoot S. de fusie binnen om daar een volledig drooggekookte pan te vinden met wat zwartgeblakerde, gebarsten eierresten te vinden. De stank hing drie dagen later nog steeds in de fusie.

Gelukkig is niet iedereen zo extreem. Je hebt ook gewoon van die huisgenoten die hun ovenschotel met schaal en al kapot laten vallen, de huisgenoot die minimaal een keer per week doperwtjes in bouillon eet, de huisgenoot die graag experimenteert met eten en een pasta met chocoladesaus maakt, de huisgenoot die iedereen uitlegt hoe je een ui moet snijden, de huisgenoot die net iets te vaak risotto eet, de huisgenoot die gerechten voor vier personen in zijn eentje wegwerkt, de huisgenoot die volledig vegan eet en meer kikkererwten consumeert dan de rest van het huis bij elkaar, de huisgenoot die in bijna al zijn maaltijden paprika stopt, de huisgenoot die nooit kookt maar altijd bestelt (ja, echt altijd, deze jongen heeft niet eens pannen, geloof ik), de huisgenoot die de oven kapot maakt door de aanknop te slopen en, om even positief te blijven, de huisgenoot die koekjes voor iedereen bakt en ze in de fusie op tafel zet met het briefje ‘Tast toe liefjes!’

Tijdens een melige balkonmiddag hebben wij ooit op Google Maps het ‘Balkonbistro’ aangemaakt, waarop wij aangaven een restaurant te zijn. De recensies waren fantastisch, maar ik denk dat het voor iedereen beter is dat er nooit een verdwaalde toerist heeft geprobeerd bij ons te een avondmaaltijd te scoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.