Podium voor Podcast: waar luister ik podcasts? – Android

Een podcast kun je overal luisteren. In de trein, tijdens het koken of vlak voor het slapengaan. Daarvoor moet je wel goed bij jouw favoriete podcasts kunnen. Welke apps zijn als Androidgebruiker musthaves?

Spotify

Spotify is de laatste tijd sterk aan het inzetten op de podcast. Misschien is het je al wel opgevallen in het menu in de ‘Bibliotheek’. Daar is helemaal onderaan ‘Podcasts’ verschenen. Als freemium gebruiker kun je alleen geen podcasts downloaden en is het dus lastiger om onderweg te luisteren. Daarom raad ik aan een andere app te gebruiken, waarbij het downloaden van podcasts wel mogelijk is.

Castbox

De app die ik zelf het meest gebruik, is Castbox. Deze app heb ik na een half jaar nog steeds niet helemaal door. Het gebruiksgemak kan dus nog wel wat beter. Je kunt gelukkig wel je favoriete podcast opzoeken, downloaden en dan offline luisteren. Een lijst van podcasts kun je zowel van Top to Bottom als Bottom to Top afspelen (beginnen met de meest recente of juist met de eerste aflevering). Een groot pluspunt is dat er bij aanbevelingen Nederlandse podcasts verschijnen, hoewel dat veelal de podcasts zijn die ik al luister. Er komen dus niet veel nieuwe podcasts tot mij via deze weg.

Podbean

Iets primitiever dan Castbox is Podbean. In deze app vind je vooral Engelstalige podcasts. Om Amerikaanse podcasts te ontdekken is deze app dus zeker geschikt. Wil je vooral Nederlandse podcasts luisteren, dan moet je de specifieke naam weten van de podcast. Verder is een aantal (Nederlandse) podcasts niet te vinden in Podbean, dus in dat opzicht is het geen aanrader om deze app te downloaden.

Google Podcasts

Waar-de-loos. Drukken op het app-pictogram leidde bij mij alleen maar tot de melding dat de app is gestopt. Inhoudelijk valt er dus weinig over te zeggen, want de app zelf heb ik niet kunnen openen.

Stitcher

Bij Stitcher moet je eerst een account aanmaken, iets waar ik zelf niet zo’n fan van ben. Als je eenmaal een account hebt, dan kun je wel een lijst zien van al jouw favoriete podcasts in een tijdlijn. Je creëert een überchille afspeellijst, als je tenminste allemaal afleveringen door elkaar wilt luisteren. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook jouw favoriete podcast binge-luisteren door op die naam te klikken. Detail: het lettertype van de Stitcher-app is heerlijk! Mooie ronde lettertjes.

Conclusie

Als Androidgebruiker is het nog zoeken naar de juiste app die snel, fijn en gemakkelijk werkt. Op dit moment zijn CastBox, Stitcher en Spotify (mits premium) het fijnst in de omgang, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Weet jij nog niet wat je nou wil luisteren, of zelfs wat een podcast nou eigenlijk is? Of ben je eigenlijk op zoek naar apps om op je iPhone podcasts mee te luisteren? Lees dan ook eens de artikelen hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.