Portret van Leonie

Leonie tekenen was een behoorlijke uitdaging voor mij. Als ik normaal gesproken gezichten teken dan kies ik gezichten die bijvoorbeeld heel scheef zijn, of veel rimpels hebben of anderszins heel karakteristiek zijn, omdat je dan die typische trekjes goed na kunt tekenen om het makkelijk herkenbaar te maken. Het gezicht van Leonie is echter heel gelijkmatig en mooi dus het was echt even zoeken naar hoe ik de gelijkenis het beste erin kon brengen. Leonie had me meerdere foto’s gestuurd – ik werk graag vanaf foto’s omdat het dan niet zo creepy is als ik intens ga staren naar je neusvleugel ofzo – en ik heb flink wat schetsen gemaakt tot ik een foto vond waarmee het werkte. 

Daarna kwam de volgende uitdaging. Vaak maak ik mensen zwart-wit omdat dat ten eerste gewoon wat makkelijker is qua schaduwen en ten tweede omdat ik huidskleurige potloden, krijtjes, stiften en wat dan ook nooit echt mooi huidskleurig vind. Maar Leonie is geen zwart-wit persoon. Op mij komt zij juist altijd heel kleurig en creatief over. Mijn eerste idee was om een soort van Andy Warhol tekening te maken met gekleurde vlakken. Al heel snel kwam ik erachter dat het met contrasterende vlakken bij eerder een soort clown werd. Jammer. Dan maar kleuren die bij elkaar passen en toch een beetje op mijn oude zwart-wit manier werken qua schaduwen. Maar dan in kleur. 

Ik besloot met viltstift te gaan werken omdat ik het idee van afzonderlijke vlakken toch wel erg leuk vond en viltstift is veel beter voor strakke lijnen dan potlood of krijt, dat makkelijk vervaagt en in elkaar over loopt. 

Het idee met de verfspatten kwam pas veel later maar toen dat eenmaal in mijn hoofd zat, had ik eindelijk het gevoel dat dit een tekening op zou leveren waar ik tevreden over zou kunnen zijn. Ik had de schets van de juiste foto al op groot papier staan. Daar heb ik de verfspatten in schets aan toegevoegd en uiteindelijk heb ik in drie manische uurtjes alles uitgewerkt en ingekleurd. Met dit als resultaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.